Zilveren sieraden zijn mega populair. Logisch natuurlijk want zilver blijft mooi, is tijdloos, heeft een natuurlijke kleur en combineert heel gemakkelijk. Wil je graag wat meer weten over zilveren sieraden? We brengen je op de hoogte in deze blog.
Waar komt zilver eigenlijk vandaan?
Zilver is een natuurproduct, het komt uit de aarde. De aardkorst is opgebouwd uit heel veel elementen en één daarvan is zilver. De scheikundige naam is argentium (Ag). In de natuur komt zilver voor in zuivere vorm, maar ook in combinatie met andere elementen. De grootste zilvermijnen vind je in Mexico, Peru, de Verenigde Staten en Canada.
925 sterling zilver of verzilverd?
Het ene sieraad is het andere niet. Veel sieraden zijn gemaakt van verzilverd metaal. Die zijn lekker goedkoop, maar wel vaak slecht van kwaliteit. Het zilverlaagje slijt snel en binnen no-time heb je een armband die bruin, geel of zelfs roze lijkt...lelijk dus!
In onze webshop verkopen we daarom alleen sieraden die gemaakt zijn van 925 sterling zilver, beter bekend als echt zilver. Goed om te weten is dat echt zilveren sieraden niet gemaakt zijn van 100% zilver, dit is veel te zacht en helemaal niet geschikt om mooie sieraden van te produceren. Zoals de naam al zegt bestaat 925 sterling zilver uit 92.5% zilver en 7.5% ander stevig metaal. Deze mix is sterk genoeg om mooie en duurzame sieraden van te maken.
Hoe weet je of jouw sieraad van echt zilver is gemaakt?
Dat is niet zo moeilijk. In elk zilveren sieraad, of het nu een ketting, armband of ring is, staat een zilvermerk. Dat is een keurmerk, een soort stempeltje, waaraan je kunt zien dat jouw sieraad daadwerkelijk van echt zilver gemaakt is.
Waarom verkleuren zilveren sieraden?
Zilver reageert op invloeden van buitenaf. Je zilveren ketting wordt bijvoorbeeld donkerder, dof of zelfs een beetje groenig. Dit verkleuren heet oxideren en is heel normaal, het is dus niet waar dat je sieraad dan niet van echt zilver is. Het proces is natuurlijk en komt door de chemische reactie van je sieraden met waterstofsulfide, een gas dat overal in de lucht voorkomt. Zilver reageert ook op de zuurgraad van je huid. Die is bij iedereen verschillend en kan veranderen door medicijngebruik, veel zweten of door wat je eet- en drinkt. Gelukkig krijg je deze aanslag weer schoon met een zilverpoetsdoek of een zilverdip, even oppoetsen of dippen en je zilveren armband is weer als nieuw! Om het zilver tegen deze invloeden te beschermen zit er vaak een rhodiumlaagje over het sieraad heen. Deze laag is hard en daardoor beschadigen sieraden minder snel.